Zamówienia publiczne
- Tytuł zamówienia
- Usługa cateringowa na dożywianie dzieci w szkołach
- Rodzaj ogłoszenia
- Ogłoszenie o zamówieniu
- Tryb zamówienia
- zapytanie o cenę
- Województwo
- POMORSKIE
- Powiat
- starogardzki
- Miasto
- Pączewo
- Ulica
- Numer budynku
- 124
- Data publikacji od
- 2015-11-13
- Data publikacji do
- 2015-12-30
- Termin składania ofert
- 2015-11-30 09:00
- Numer ogłoszenia
- OPS.422.3.2015GK
OPS.422.3.2015GK
ZAPYTANIE OFERTOWE
Dotyczy zamówienia poniżej 30.000 Euro na realizację
„Usługa cateringowa na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Skórcz
Obiady jednodaniowe w okresie od 02.01.2016r. do 21.12.2016r .”
1. Zamawiający:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Skórczu
ul. Kociewska 7 83-220 Skórcz
zaprasza do złożenia ofert na:
„Usługa cateringowa na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Skórcz
obiady jednodaniowe w okresie od 02.01.2016r. do 21.12.2016r .”
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Skórcz w formie obiadów jednodaniowych. Usługa cateringowa będzie trwała w czasie nauki szkolnej z wyłączeniem świąt oraz dni wolnych od zajęć szkolnych w formie obiadów jednodaniowych w postaci: 2 razy w tygodniu drugie danie (ziemniaki, mięso, surówka), 2 razy w tygodniu zupa z wkładką + bułka lub 2 kromki chleba, 1 raz w tygodniu danie jarskie dla następujących szkół prowadzonych przez Gminę Skórcz:
- Publiczna Szkoła Podstawowa w Barłożnie;
- Publiczna Szkoła Podstawowa w Mirotkach;
- Publiczna Szkoła Podstawowa w Wielki Bukowcu;
- Zespół Szkół Publicznych w Pączewie;
Gramatura obiadów jednodaniowych : Ziemniaki (zamienniki: ryż, kasza lub makaron) - 200 g; Mięso (schab, wołowina, wieprzowina, drób) lub ryba - 100 g; Surówki, jarzyny - 100 g; Zupa z wkładką - 400 ml plus bułka pszenna lub 2 kromki chleba; Dania jarskie: np. naleśniki, pierogi, racuchy, kopytka, pierogi z masłem ,pyzy, placki ziemniaczane, - 350 g ;.
Posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych surowców w dniu dostarczenia posiłków do odbiorców. Posiłki podczas odbioru powinny posiadać odpowiednią temperaturę gorącego posiłku, a zatem nie mogą być letnie ani zimne. Obiady powinny dostarczać odbiorcom (konsumentom) około 800 kcal. Obiad powinien być wysokoenergetyczny, powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze ( białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy). Obiady jednodaniowe powinny odpowiadać zasadom dobrego żywienia dzieci i młodzieży szkolnej pod względem gramatury, wartości odżywczych, kaloryczności. Dostawy posiłków przez wykonawcę przeprowadzone będą własnym środkiem transportu, na własny koszt, z naczyniami i sztućcami jednorazowego użytku, z utrzymaniem odpowiedniej temperatury gorących posiłków. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. W ramach zamówienia Wykonawca nieodpłatnie dokonywać będzie odbioru niespożytych resztek posiłków oraz zużytych opakowań. W tym celu dostarczy do poszczególnych szkół odpowiedniej ilości i wielkości pojemniki. Odbiór resztek posiłków oraz zużytych opakowań będzie odbywał się zgodnie z potrzebami, jednak nie rzadziej niż raz na dobę. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić Ewidencję dostarczonych posiłków stanowiącą Załącznik nr 1 do umowy i przedkładać ją do podpisu dyrektorom szkół lub osobom przez nich upoważnionym w każdym dniu dostawy. Ewidencja dostarczonych posiłków podpisana przez dyrektora szkoły lub osobę przez niego upoważnioną stanowi jedyne potwierdzenie daty i godziny dostarczenia oraz ilości posiłków. Firma jest zobowiązana wykonać usługę cateringową zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 roku Nr 136, poz. 914 ze zm.) Firma jest zobowiązana spełniać warunki zgodnie z instrukcją dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz systemem HACCP. Żywność musi być dostarczona specjalistycznym transportem, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. Nr 21, poz.179 z 2003 r.) oraz zgodnie z Rozporządzeniem z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowanie w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015r poz.1256). Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w okresach 2 tygodniowych (10 dni).Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania dwutygodniowych jadłospisówi podawania go do wiadomości osób uprawnionych poprzez wywieszenie w miejscu wydawania posiłków oraz wysłana kopiido GOPS Skórcz na pocztę e-mail /poczta@gopsskorcz.pl/.
Dostawa do wszystkichpunktów szkolnych przeprowadzana będzie pięć razy w tygodniu (od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od zajęć szkolnych) w godzinach ustalonych z dostawcą i dyrektorami poszczególnych szkół. Wykonawca ma możliwość dostarczenia posiłków 15 minut przed ustaloną godziną lub wcześniej ale posiłki należy dodatkowo zabezpieczyć przed utratą odpowiedniej temperatury gorącego posiłku i dostarczyć je w termosach. Do szkoły w Pączewie posiłki muszą być dostarczone na trzy przerwy w odrębnych termosach na każdą przerwę z uwagi na dużą ilość dzieci dożywianych i dotrzymania odpowiedniej temperatury posiłku na każdą przerwę. W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczki, dziecko otrzyma w zamian za posiłek suchy prowiant w cenie obowiązującego posiłku pomniejszoną o koszt dowozu suchego prowiantu do danej szkoły. Załącznik Nr 3 do oferty- przykładowe menu suchego prowiantu dla jednego ucznia zamiast posiłku jednodaniowego. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany zmniejszenia lub zwiększenia ilości zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb zgłaszanych przez dyrektorów szkół. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowaniu posiłków zmienione ilości posiłków, które zgłoszone zostaną przez dyrektorów lub upoważnionych pracowników w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15.00. Określona liczba osób objętych posiłkiem jest wartością prognozowaną i jako taka nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń, co do wysokości faktycznej należności z tytułu wykonania zamówienia. Ceny poszczególnych posiłków przez czas trwania umowy muszą być stałe. Termin płatności za posiłki będzie odbywał się miesięcznie na podstawie Faktur VAT wraz załącznikiem nr 1 do umowy przekazanej przez wykonawcę.
Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami szkół lub wskazanymi pracownikami oraz kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Skórczu lub inną osobą upoważnioną w zakresie realizacji dożywiania (przyjmowanie zgłoszeń, rezygnacja z posiłków itp.).
Obowiązkiem wykonawcy jest przechowywanie próbek wszystkich przygotowanych i dostarczanych posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.
3. Termin realizacji zamówienia:
Umowa realizowana będzie od 02 stycznia 2016 roku do 21 grudnia 2016 roku.
4. Zamawiający nie przewiduje zamówień uzupełniających oraz dopuszcza składania ofert częściowych.
5. Oferta będzie oceniana według następujących kryteriów:
I. Zamawiający stosuje przy wyborze oferty kryterium najniższej ceny.
Cenę należy obliczyć dla jednego posiłku jednodaniowego w złotych polskich, jako cenę brutto.
Cena oferty stanowi iloczyn przewidywanej liczby posiłków i ceny jednostkowej brutto. Kalkulując cenę za jeden posiłek Wykonawca powinien uwzględnić koszty wytwarzania i dostawy posiłku, oraz naczynia jednorazowe i odbiór resztek następnego lub tego samego dnia. Cena może być tylko jedna i nie podlega waloryzacji w trakcie realizacji zamówienia
II. Zamawiający zawrze z wybranym przez siebie Wykonawcą umowę cywilnoprawną na realizację zamówienia(załącznik Nr 4 do oferty- projekt umowy)
III. Umowa na realizację zamówienia zostanie zawarta z oferentem, który spełnił wszystkie wymagania określone w zapytaniu ofertowym i przedłożył ofertę o najniższej cenie oraz wszystkie wymagane załączniki.
IV. W toku badania oceny oferty Zamawiający może żądać udzielenia przez oferenta wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty.
6. Wymagania wobec wykonawcy oraz niezbędne dokumenty:
- oferta (załącznik Nr 1)
nie wykluczony na podstawie art.24 ustawy z dnia 29.01.2004r..Prawo zamówień publicznych oraz spełniający warunki zawarte w art. 22 ust. 1 ustawy z dn.29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych. W celu wykazania spełnienia przez Wykonawcę warunków, o których mowa w w/w artykułach należy przedłożyć Oświadczenie o spełnieniu warunków (Załącznik Nr 2)
- przykładowe menu suchego prowiantu dla jednego ucznia zamiast posiłku jednodaniowego
( załącznik Nr 3)
- potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;
- co najmniej roczne doświadczenie w organizowaniu żywienia zbiorowego.
- zaświadczenie o nadaniu numeru NIP.
- wzór umowy ( Załącznik Nr 4);
- załącznik Nr 1 do umowy- ewidencja dostarczonych posiłków;
7. Miejsce i termin złożenia oferty:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Skórczu ul. Kociewska 7 , 83-220 Skórcz –do dnia 30.11.2015 r. do godz. 09.00 (decyduje data wpływu do Ośrodka).
Wymagane dokumenty aplikacyjne należy złożyć w zamkniętej kopercie, z dopiskiem:
„Odpowiedź na zapytanie ofertowe na:
„Usługa cateringowa na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Skórcz
- Obiadów jednodaniowych w okresie od 02.01.2016r. do 21.12.2016r .”
Formularze złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
Zamawiający przewiduje podpisanie umowy na wykonanie przedmiotu zamówienia z wykonawcą, który przedstawi najniższą cenę.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do swobodnego wyboru oferty oraz odstąpienia od wyboru oferty, bez podania przyczyny i ponoszenia jakichkolwiek skutków prawnych i finansowych.
9.Warunki płatności: rachunek do umowy lub faktura.
10. Termin związania ofertą: 30 dni od ostatecznego terminu składania ofert.
12.Osoba upoważniona do kontaktu z wykonawcami:
Gabriela Kozłowska, e -mail: poczta@gopsskorcz.pl tel. 58 5824718
13.Sposób przygotowania oferty: ofertę należy sporządzić w formie pisemnej, w języku polskim.